Jak zrobić chleb na zakwasie


Pierwszy post z nowej serii "Jak zrobić" zaczynam od przepisu na chleb na zakwasie. Robię swój chleb na pewno już od 3 lat i sporadycznie kupuję jakiś inny w sklepie a to wszystko dzięki koledze Mirkowi i jego przepisowi na chleb :)
Przepis sobie z czasem zmodyfikowałam do własnych potrzeb smakowych i uważam, że jest na tyle szybki i prosty, że warto spróbować :) Owszem kiedy robimy coś po raz pierwszy, to myślimy sobie ojej jakie to skomplikowane i pracochłonne a potem rach-ciach i już ;)

Przepis na chleb na zakwasie

SKŁADNIKI:

1 kg mąki (możemy mieszać różne mąki ale o tym w dalszej części)A
1 szklanka zakwasu np. z tego przepisu
2 - 3 szkl ciepłej (letniej), przegotowanej wody
1,5 łyżki soli
Otręby do wysypania blaszki
Olej  rzepakowy do wysmarowania blaszki
Mak do posypania - jeśli ktoś lubi
dodatki : słonecznik, siemię lniane, dynia itp.
Dwie foremki do pieczenia chleba

Do miski dodajemy wszystkie składniki i gnieciemy ok 5 min, ja nawet krócej gniotę bo to ciężka robota :) Ciasto nie może być za rzadkie, owszem urośnie ale przy pieczeniu się zapadnie i nie wyjdzie nam taki ładny półkolisty chlebek. Ilość wody zależy od tego jakiej użyjemy mąki i ile dodatków dodamy. Po wyrobieniu kulkę ciasta (np. duży orzech włoski) dodajemy do pozostałego zakwasu - wtedy zakwas jest lepszy.
Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do wysmarowanych olejem foremek (ja lubię obsypać je otrębami), dobrze jest zwilżyć dłonie by ciasto nie kleiło się nam do rąk i żeby ładnie wygładzić nasze chlebki, posypujemy je makiem lub nie.

Blaszki z chlebem zostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia na ok 12 godzin, jeśli jest chłodno można na początku podgrzać delikatnie piekarnik do 50 stopni i przykryć chleb ściereczką, którą zdejmujemy przed pieczeniem bo będzie katastrofa ;)
Kiedy chlebki nam już urosną (powinny dwa razy) to nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 40 min a później smarujemy chleb olejem i jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok 10 -15 min (do zrumienienia skórki).
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek do ostygnięcia stawiając go na węższym boku. Ważne jest aby chleb wyjąć zaraz po upieczeniu!

Najczęściej chleb robię tak:

  • Chleb zagniatam np. o 19 a rano już po 7 mogę nastawić piekarnik.
  • Najczęściej robię chleb z mąki pszennej typ 650, 720 w proporcjach 3 części mąki pszennej jedna część np. żytniej typ 650 lub razowej można dodać orkiszową, owsianą.
  • Lubię dodać 1 szklankę płatków owsianych górskich - chleb jest bardziej wilgotny i wolniej wysycha. Na pewno będziemy musieli wtedy dodać trochę więcej wody ale ile to już trzeba wyczuć. Ciasto nie powinno być za gęste bo nasz chleb będzie zbity i ciężki. Ma być miękkie ale trzymać formę jak zrobimy z niego kulę.
  • Można też dodać zsiadłego mleka zamiast jednej z 2 szklanek wody
  • Czasami dodaję słonecznik, czasami siemię lniane, dynię a czasem nic

Moim zdaniem chleb na zakwasie zrobiony z samej mąki razowej pszennej lub żytniej jest zbyt ciężki, zbity i kwaśny. Po prostu mąka pszenna jest potrzebna by chleb wyrósł i był lżejszy, można też użyć jej w proporcjach pół na pół z inna mąką.
Być może kiedy dodalibyśmy do ciasta drożdży to chleb byłby większy ale nie wiem bo nie próbowałam ja wolę chleb na samym zakwasie.

To chyba wszystko, jeśli będą jakieś wątpliwości to proszę pytać.

Życzę Wam udanych chlebków :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Malowanie boazerii i mebli

Malowanie boazerii i podłogi

Malowanie mebli - łazienka